Fläderbär stärker immunförsvaret i förkylningstider
Nu dignar fläderbuskarna av de svarta bären. Det är fläderns svarta bär som har gett den dess vetenskapliga namn, Sambucus nigra. Än har inte fåglarna rensat klasarna, men de försvinner fort. Fläderbär innehåller mycket C-vitamin och används ofta för att lindra förkylning och feber. De är milt laxerande, svettdrivande och urindrivande. Råa ska de därför bara ätas i små mängder. Man kan torka dem för att använda i smoothie och ger då immunförsvaret en kick. Passa på att göra en flädersirap nu. Särskilt effektiv vid förkylning med hosta och stärkande för immunförsvaret. Var så glad att vi hade den hemma förra vintern när mannen fick svår hosta. Ta en matsked när du känner av att en förkylning är på gång. Den går också att dricka som saft, gärna varm. Sirapen innehåller även timjan. Timjan har historiskt använts främst vid luftrörsbesvär.
Receptet har jag hittat i Lisen Sundgrens bok "Lisens gröna värld". Jag använder kokossocker i stället för råsocker, sirapen blir lite lösare då än med honung/råsocker men fungerar lika bra.
2 dl fläderbär
4 kvistar färsk timjan eller 2 msk torkad
1 liter vatten
3 dl rårörssocker eller honung
Lägg bären och timjan i det kalla vattnet. Låt koka upp och sjud sedan under lock 1 timme. Då ska vätskan ha reducerats till cirka hälften. Sila bort bären och släng dem.
Häll tillbaka saften i kastrullen, värm upp den och tillsätt sockret/honungen. Rör om tills det löst sig.
Låt blandningen svalna och häll upp på mörk glasflaska. Förvara i kylen.
Tänk på att bären färgar av sig rejält så var rädd om kläderna.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Maria » Fläderbär stärker immunförsvaret i förkylningstider: ”Hur länge står det sig i kylen? Kan jag tillverka och förvara dem i matkällaren?”
-
Eleha » Rogivande humle: ”Testade precis en kopp humle te. Spridande lugn i kroppen. Har tidigare testat h..”
-
Sue WH » Fläderbär stärker immunförsvaret i förkylningstider: ”Hej, Vissa recept kallar för 2 liter bär, 2dl känns då för lite, det är ingen mi..”
-
Katarina Kemi Lindgren » Vårstäda kroppen: ”Hej, Jag undrar om björklöven till te ska vara plockade på våren, före midsommar..”
-
Carita andersson » Frekvensbehandling, en alternativ behandling vid borrelia.: ”Hej Jag har gått på frekevensbehandlingar tidigare men min homepat som jag har g..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
husapoteket herpes alfalfafrön energi bakterier hyperventilering binjurar presentkort förkylning sköldkörteln frekvenser immunförsvar vatten kosttillskott infektion c-vitamin q10 mikrobiom stress läckande tarm frekvensbehandling immunförsvaret pollenallergi mineraler virus vitaminer hälsorecept sömnlöshet quercetin scanning borrelia korsallergi lukt kirskål andning kostfibrer fläderbär grodda histamin hosta detox l.i.f.e. system distans hormon födoämnestest smak
Kan jag tillverka och förvara dem i matkällaren?
30 augusti 2021 16:50:34
Vissa recept kallar för 2 liter bär, 2dl känns då för lite, det är ingen misstag i mängden i recepten jag läser här?
23 november 2020 20:15:25
Mvh
Maria
Men nått fel måste jag ha gjort. Lät bären sjuda jätte länge säker närmare 2 tim. Detta då det efter en timme knappt hade reducerats något alls. Höjde värmen och körde utan lock mot slutet. Vad skulle jag ha gjort i stället?