Biopaten Mellbystrand logotype

Tips och råd

Här delar jag med mig av egenvårdstips, recept och intressanta artiklar. Jag kommer fylla på med nya tips och artiklar efter hand.

En del av recepten ligger under fler flikar.

 

Herpes, ett mycket vanligt förekommande virus som finns i flera olika former. 3 av 5 vuxna bär på herpesvirus men många vet inte om det eftersom det inte alltid ger symptom. Viruset kan ligga vilande i kroppen under många år och aktiveras vid stress, hormonförändringar, vid förkylningar och exponering av sol till exempel då kroppens immunförsvar blir belastat.

Herpesvirus kommer in i kroppen genom små sår på slemhinnorna eller i huden och infekterar cellerna och ligger sedan vilande. Det vandrar sedan ut genom nervrötterna och ger utbrott. Ett vanligt symptom är munsår men herpes kan även drabba underlivet, skinkorna och ögonen. Ett kraftigt utbrott kan påminna om halsfluss och ge feber. 

Om du är en person som ofta lider av herpesutbrott bör du känna till att viruset aktiveras av aminosyran L-arginin. Det innebär att du bör undvika de livsmedel som är rika på arginin. Dit räknas kokos, carob, kakao, havre, vete, vetekli, jordnötter, sojabönor, vitlök, ärtor, solrosfrön och ginseng.

Däremot är aminosyran L-lysin hjälpsam för att minska risken för herpesutbrott. Den hittar du i högkvalitativt protein från vilt, fläsk, kalkon, kyckling, yoghurt,mjölk, ägg och ost. 

För att minska virusets förökning och symptom är tillskott med L-lysin och vitamin C hjälpsamt, även Propolis. 
Jag använder mig också av homeopatmedlet Grifokehl.
Behöver du hjälp med doseringar och vad som passar just för dig är du välkommen att boka tid för konsultation HÄR
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: virus herpes

Just nu är det många som hör av sig till mig och vill ha råd angående symptom på virusinfektion med snuva, hosta, lukt- och smakförändringar osv. 
 
Allmänna råd är förstås vila, vila och låta kroppens försvar arbeta. Feber är kroppens sätt att avdöda virus och bakterier så undvik att ta febernedsättande om det går. Drick rikligt med vatten, gärna varmt. Vid hosta är timjan hjälpsamt att koka upp i vattnet, även ingefära.
Det är bra att ha Japansk Pepparmyntsolja hemma, den kan du droppa några droppar i hett vatten och andas in/ånga dig med samt dricka.
Det gamla husmorsknepet med hackad gul lök i hett vatten vid sängkanten eller i omslag på bröstet ger också god lindring vid hosta (eteriska oljorna från den råa löken).
 
Vid infektioner brukar matsmältningssystemet dra ner på takten för att kroppen ska använda energin till läkning. Så belasta inte magen med en massa tung mat eller sött (socker sänker immunförsvarets kapacitet).
 
Lägg till extra C-vitamin fördelat över dagen, flera gram. C-vitamin är vattenlösligt så inga problem att högdosera ett tag.
D-vitamin mycket viktigt för immunförsvaret också. Så här års har vi låga depåer av sommarens solvitamin och behöver fylla på. Har du inte gjort det är det högst troligt att ditt immunförsvar saknar detta också. Här är det individuellt hur mycket som behövs men vid infektion kan du ta lite högre doser under en vecka (125 microgram är högsta tillåtna dos i tillskott).
 
Zink har en virushämmande effekt och är det mineral som bland annat bidrar till lukt- och smak. Här gäller också lite högre doser fördelat under dagen under tiden som infektionen pågår. Har du tappat lukt- och smak hade du troligen redan låga nivåer av mineralet innan infektionen bröt ut. Flera studier har även visat att Quercetin är särskilt hjälpsamt för att dra in zink i cellerna och bekämpa virus. Quercetin är en naturlig flavonoid, ett gult färgämne, som finns i olika frukter och grönsaker bland annat gul lök och citrusfrukter men kan med fördel tas i tillskott vid kraftig infektion. 
 
Tänk sedan långsiktigt och bygg upp din hälsa under lång tid, det är det bästa immunskyddet. Det är fler näringsämnen som är viktiga för kroppen än dessa ovan. Många går med låg nivå av magnesium till exempel. Det får du bland annat genom att äta mörka bladgrönsaker, mandel mm. men vid stress behöver du oftast lägga till det i tillskottsform en period. Särskilt viktigt att ta om du tar höga doser av D-vitamin då dessa näringsämnen samverkar.
 
Selen vet vi också har stor betydelse, särskilt gällande det virus som nu är så utspritt. 
 
Stor del av vårt immunförsvar ligger i tarmsystemet. Se till att ha en fungerande mage med regelbunden tarmtömning varje dag (allt annat är förstoppning, du äter väl varje dag?). 
Mata dina goda bakterier i tarmen med fibrer. Vid sjukdom behövs probiotikatillskott.
 
Minns också att rädslor och oro sänker vår kropps läkningsarbete. Lita på din kropp och avled dina tankar med sådant som får dig att må bra. Rör på dig utomhus i lugn takt om du orkar annars öppna ett fönster och släpp in nytt syre.

OBS! Detta är allmänna hälsofrämjande råd och vid akuta symptom bör du kontakta sjukvården!
 
Har du kvarstående problem efter en infektion (eller en vaccination) behöver kroppens utsöndringsorgan hjälp och då behövs lite mer specifik och personlig ordination. Du är välkommen att boka en konsultation HÄR

Läs hela inlägget »

Många lider av allergisk reaktion när träd och gräs blommar.
Enligt Astma- och Allergiförbundet är cirka 30 procent av befolkningen i Sverige pollenallergiker. 
 
Pollenallergi beror på att immunsystemet i kroppen överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen.

Kroppens immunförsvar förväxlar pollenkornen med virus och börjar producera allergiantikroppar. Dessa sätter sig fast på cellerna och får dem att släppa ut histamin som skapar allergisk reaktion som klåda, snuva och svullna slemhinnor.

Över 70 procent av dina vita blodkroppar finns placerade längs tarmväggarna. Dessa innefattar en stor del av ditt immunförsvar. Därför är det också av stor vikt att din bakterieflora fungerar. En del använder begreppet läckande tarm som innebär en skadad tarmslemhinna som inte är lika tät och ogenomsläpplig som den ska vara. En dålig kosthållning och stressad tarm ger större problem med allergiska reaktioner.
Pollenallergi kan ofta ge korsreaktioner med en del födoämnen. Under björkpollensäsong är det då bäst att helt undvika dessa om du har stora problem:
hasselnöt, cashew, mandel, valnöt, paranöt, äpple, kiwi, potatis (rå), morot (rå), selleri, jordgubbe, persika, körsbär, plommon och nektarin. 
Under pollensäsong kan det vara klokt att avlasta tarmen från gluten också.
  
Vad kan du mer göra själv under pollensäsongen för att minska den allergiska reaktionen?
Det bästa är att börja flera månader före för bästa resultat men här är en bra akutbehandlingsplan:
 
C vitamin 1-2 gram per dag minskar histaminfrisättningen. Vitaminet fungerar som ett naturligt antihistamin.
Stötta tarmen med goda probiotiska bakterier t.ex. Lactovitalis
Vitamin B 5 fungerar också som antihistamin. Behövs hög dos under aktiv säsong för bäst effekt. B5 kan tas samtidigt som traditionella antihistaminläkemedel och minskar då tröttheten.
Vitamin E har i flera studier visat sig reducera allergiska reaktioner.
Brist på magnesium förstärker graden av allergisk reaktion. Studier har visat att ett dagligt intag av 365 mg magnesium reducerade symptom på allergisk rinit mellan 75-90 procent.

Andra ämnen som är hjälpsamma är Quercetin och Pycnogenol.

Ta för vana att skölja näsan. Du kan skölja näsan med vatten eller koksaltlösning med hjälp av en näskanna. Det finns också nässprayer med saltlösning och saltpipor för inhalering, Inhaleringen kan ge lindring vid symptom i luftrören.  
Vill du ha hjälp med att testa fram just dina behov och få skräddarsydd plan är du välkommen att ta kontakt med mig för mer information. KONTAKTA ANETTE

Läs hela inlägget »

När ljuset kommer tillbaka brukar jag grodda alfalfafrön och även gula ärtor. De snabbväxande groddarna och ärtskotten ger hopp om våren och ger även ett välkommet inslag i kosten.
Har du inte groddat förut är just alfalfa bra att börja med.
Alfalfagroddar har en lite ärtig smak vilket inte är så konstigt eftersom de tillhör baljväxtsläktet.

Groddarna passar bra att ha i en sallad, lägga på en smörgås eller mixa ner i en smoothie.
Det som gör groddarna speciella är att det under groddningsprocessen frigörs mängder av enzymer som i sin tur underlättar näringsupptaget. De är även fiberrika vilket gör att du håller dig mätt längre och stärker dina egna goda tarmbakterier. Groddarna är särskilt rika på vitamin K och mineraler men innehåller även A, C och B-vitaminer.
Annat som är gott att grodda är bovete, sesam, gula ärter, linser och mungbönor
En matsked alfalfafrön ger cirka 5 dl groddar. Jag brukar grodda ca 2 matskedar åt gången.
Det finns speciella groddlådor men jag brukar använda en stor glasburk med en bit nätduk (klippt från en gammal gardin) som jag fäster med ett gummiband. 

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Skölj fröna väl och blötlägg dem i ljummet vatten över natten, eller i cirka 8 timmar.
  2. Häll av vattnet med hjälp av en silduk (går bra med vilket glest tyg som helst, jag tog en gammal gardin) och skölj igen. Låt vattnet rinna av genom att du lutar burken mot någonting (jag har ställt min på lut i en tom glassburk). Täck med en handduk och låt stå framme i rumstemperatur.
  3. Skölj fröna två gånger per dag. Det är viktigt att de inte torkar ut. Ställ burken på lut, hela tiden övertäckt.
  4. Efter cirka 3-6 dagar är groddarna färdiga att äta. Om du vill ha dem lite gröna behöver du ta bort handduken och låta dem stå ljust några timmar. Om de står ljust för länge tycker jag de kan bli beska.
  5. De färdiga groddarna ska förvaras i kylskåp. De håller där cirka 8-12 dagar men se upp så de inte står vatten i burken för då kan de ruttna i botten.
Läs hela inlägget »
Etiketter: grodda alfalfafrön

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som också stöttar immunförsvaret genom att stimulera bildning och funktion av våra vita blodkroppar, lymfocyterna. När kroppen utsätts för en infektion eller skada förbrukas större mängder C-vitamin. Tillskott av vitaminet har visat sig förkorta infektionstiden och göra att vi återhämtar oss fortare efter en influensa.
Eftersom vi inte kan tillverka C-vitamin själv utan behöver få det via kosten är det extra viktigt vad vi stoppar i oss.

När vi pratar om vitamin C är det oftast apelsin som dyker upp men det finns flera andra livsmedel som innehåller lika mycket C-vitamin eller till och med många gånger mer.

Gul paprika innehåller i genomsnitt 152 procent av den rekommenderade dagliga C-vitamindosen (RDI). Det motsvarar ungefär två apelsiner. Paprikan innehåller mest C-vitamin när den är lagom mogen, alltså varken omogen eller övermogen.
En grön paprika innehåller cirka hälften, den röda lite mer än grön.
Annat som är rikt på vitaminet är grönkål, nypon, färsk chili, svarta vinbär, persilja, broccoli och vitkål.

Tänk även på att C-vitamin är värmekänsligt. Om mat kokas eller hålls varm länge minskar mängden av vitaminet.
 

Läs hela inlägget »

Nu hänger fläderns klasar tunga på buskarna. Det är fläderns svarta bär som har gett den dess vetenskapliga namn, Sambucus nigra. Än har inte fåglarna rensat bären, men de försvinner fort, så ut och skörda nu.

Fläderbär används ofta för att lindra förkylning och feber då den innehåller mycket C-vitamin samt även en riktigt kraftig antioxidant som skyddar dina celler från fria radikaler och stärker immunförsvaret. Fläderbären har nästan 5 gånger så många antocyaniner (flavonoider=antioxidant) som blåbär.
De anses också vara starkt virushämmande. Fläderbärsextrakt kan förkorta influensa med flera dagar samt lindra första influensasymptom visar en studie publicerad i The journal of alternative and complementary medicine. En annan studie visade effektivitet mot H5N1-stammen av fågelinfluensa (Zakay-Rones et al 1995)
 
Du ser ofta att fläder används inom hälsokosten i flera kända förkylningspreparat. De är också svettdrivande, urindrivande och slemlösande vid hosta. De ska upphettas före användning.

Själv kokar jag klasarna med några dl vatten i cirka 40 minuter för att sedan sila ifrån saften. När den svalnat fryser jag in i små flaskor eller burkar för att plocka fram vid behov. Vi kallar den för Virussaft och tar fram när det känns som vi behöver stärka immunförsvaret.
Jag häller en slurk i smoothien eller i hett vatten. Då kan man även röra i lite honung när vattnet svalnat av. Tillsätt gärna även timjan vid hosta.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fläderbär virus

Coenzym Q10 är en naturlig vitaminliknande substans som återfinns i alla kroppens celler. 
Q10 hjälper till att omvandla maten vi äter till kemisk energi som driver de små kraftverken (mitokondrierna) och oss.
Högst andel Q10 finns i hjärtats, leverns och immunförsvarets celler. Det beror på att dessa organ jobbar med kroppens mest energikrävande processer.
Q10 bildas i kroppen men avtar med stigande ålder. Den kroppsegna produktionen av Q10 är som högst vid 20 års ålder, vid 80 finns bara ca 50 procent av produktionen kvar. Vid sjukdom eller intag av läkemedel kan den vara ännu lägre.

I riskgruppen för Q10-brist finns framförallt äldre människor. Människor med hjärt-kärlsjukdomar har ofta stor brist på Q10. Vid hjärtsvikt sjunker nivåerna av Q10 i hjärtmuskeln allt eftersom tillståndet förvärras.
Särskilt kombinationen Selen och Q10 har visat sig vara effektiv vid hjärt-kärlsjukdomar och minskar dödligheten med cirka 50 procent! Q10 hjälper kärlväggarna att slappna av och ökar syreupptagningsförmågan. Statiner (kolesterolsänkande läkemedel) blockerar Q10 omsättningen.

Studier har också visat att personer med fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom (ME, CFS) har betydligt lägre nivåer av Q10 än kontrollpersonerna. Intag av Q10 är effektivt och säkert för att motverka migrän men då ska det vara hög dos 300 mg per dag i tre månader. (Sándor 2005 Pubmed)
Ett annat användningsområde är vid tandköttsinflammationer och tandfickor.

Det finns rikligast i sardiner och makrill men kroppen har svårt att tillgodogöra sig någon större mängd, så vid ovanstående sjukdomar krävs extra tillskott. En grunddos för friska är cirka 60-120 mg tillskott per dag. Det bästa upptaget är genom att ta Q10 till maten (främst med fett).

Försiktighet i samband med intag av Waran. Blodtryckssänkande läkemedel - håll koll på trycket, kan behöva ändra dosen. 

Vill du veta vad just du behöver ta för vitaminer och mineraler? 
Boka tid för en analys 073-4488466

Läs hela inlägget »
Etiketter: q10

Vet du att jag kan utföra scanning och behandling på distans utan att du sitter uppkopplad med sladdar till apparaten?
Avståndet mellan har inte betydelse.

Att påstå någonting sådant kan för en del verka oseriöst och svårbegripligt men är för mig inte mer komplicerat än att jag kan ringa en person som befinner sig på andra sidan jordklotet. Det handlar bara om att ha rätt nummer!
För att kunna koppla samman individen med mitt L.I.F.E. system krävs lite DNA, nagel eller hår, för att frekvensvågorna ska hitta rätt. Har man en gång suttit inkopplad till systemet på plats behövs inte det, då är det redan gjort. 
Den vetenskapliga förklaringen till att man kan överföra vibrerande energier (frekvenser) på avstånd kallas kvantfysik. Det handlar alltså om att förstå energier. Allt i universum består av energi, olika saker vibrerar på olika frekvens både i våra celler och runt omkring oss. Varje grundämne har sin unika frekvens, varje organ vibrerar på sin.
Det är förstås upp till var och en att känna vad som passar bäst, att få scanning på plats eller distans. För en del av mina klienter som är mycket sjuka är det praktiskt omöjligt att orka resa fram och tillbaka. En del som bor långt bort väljer att komma första gången och sedan fortsätta på distans. De brukar tycka att de får samma effekt och i en del fall, känner de faktiskt mer. 
Jag måste erkänna att i början var även jag skeptisk till om det faktiskt fungerade, men jag har blivit överbevisad så många gånger genom mina klienters upplevelser och vad jag får fram.
Vill du också prova? Då får du fylla i ett formulär i förväg med information om din hälsa. Vi avtalar en tid för scanning och jag hör av mig före via sms så jag vet du är redo. Sedan lägger du undan mobil och vilar under tiden (ca 40 min). Efter får du ett mail med info vad jag fått upp under scanningen. Det kan handla om belastningar på organ, hormoner, överkänslighet, bakterier, virus, vitaminer, mineraler, aminosyror m.m.
Boka tid här! Kontakt Anette

Läs hela inlägget »
Foto på e-coli bakterier av Gerd Altmann, Pixabay Foto på e-coli bakterier av Gerd Altmann, Pixabay
Jag har sett ett program från Vetenskapens värld som jag vill rekommendera, Guldet i dina tarmar.
Det handlar om vår bakterieflora och vilken betydelse den har för vår hälsa.
Jag ska försöka återge en del av innehållet här.
 
Vi har nästan två kilo bakterier och mikrober i vårt tarmsystem. Man pratar om mikrobiom. Det är ett samlingsnamn för alla de mikroorganismer, bakterier, virus, svampar och deras gener som finns i den mänskliga kroppen. Ett stort forskningsområde inom medicinen är hur just detta mikrobiom påverkar vår hälsa.
Våra mänskliga gener uppgår till cirka 23 000 och bakteriernas gener är många fler. Immunförsvaret finns till största delen i vårt mag-tarmsystem och flera bakterier producerar även signalmolekyler och hormoner som påverkar vår hjärna och vårt psykiska välbefinnande. Man pratar om bukhjärnan som också sammankopplas med hjärnan via vagusnerven.
 
Desto mer industrialiserat samhället är, desto sämre variation på mikroberna. Förlusten av tarmbakterier sker lika tyst som havsisens avsmältning uttryckte en forskare i programmet. Kanske är det lika oroväckande eftersom ett variationsrikt och friskt mikrobiom är grunden till vår hälsa. 
Vår radikalt förändrade kost bidrar till vår ändrade bakterieflora. Främst handlar det om vårt minskade intag av kostfibrer som ju är de som ger tarmbakterierna bäst näring. 
Om vi tar ifrån dem deras favoritföda så dör de.
Forskare satte en grupp möss på lågfiberkost och den fick de följa under fyra generationer. Det forskarna såg var att de för varje generation förlorade allt fler mikrober. När de kom till den fjärde generationen hade mössen förlorat halva artrikedomen i tarmarna.
Man antar att detsamma gäller för oss människor, forskning pågår.
 
Ny sorts molekyler på våra tallrikar är även inblandade nämligen livsmedelstillsatser.
Från den långa listan av godkända livsmedelstillsatser har forskarna valt ut några och testat E433 (polysorbat) och E466 (cellulosagummi). Detta är vanliga tillsatsämnen i bland annat glass, salladsdressing och chokladkakor. 
Studier på möss som dagligen fick tillsatt dessa ämnen i sitt dricksvatten under 12 veckor gjorde att deras tarmflora blev sämre och dessutom hade deras tarmslemhinna skadats vilket hade utlöst en inflammatorisk reaktion. Detta skapar störningar i ämnesomsättningen och ger främst fetma och diabetes typ 2. Forskarna säger att de inte förväntade sig så stora effekter eller så allvarliga sjukdomar.
I denna studie blev också resultatet att mössen ändrade beteende och visade oro.
 
En grupp läkemedel som utan avbrott ökat i användning de senaste 60 åren är antibiotika. Det är läkemedel som förstås räddar liv men till vilket pris för tarmfloran? 
I tarmen verkar antibiotika som en bomb. Den ska döda sjukdomsframkallande bakterier men de goda stryker också med. Det tar lång tid för kroppen att rätta till detta och om intag av antibiotika sker tidigt i livet kanske det inte ens går.
Här har man (forskarna) sett i studier på möss att redan en korttidsanvändning av antibiotika tidigt i livet har långvarig effekt på musens fysiologi. När tarmfloran stördes av läkemedlet gick mössen upp i vikt. Dessutom påverkades immunsystemet. Några av mössen utvecklade inflammation i grovtarmen, andra fick astma. 
Antibiotika till unga individer (djur) drabbar hårdare än när det ges till äldre djur. Forskaren i programmet ställde sig frågan om antibiotika till spädbarn kan vara en del av orsaken till vår fetmaepidemi?

Även förlossningar med kejsarsnitt påverkar barnets bakterieflora.  De får inte samma inympning av bakterier från mamman som vid vaginal förlossning. Detta påverkar barnets tarmflora resten av livet. Vissa sorters bakterier fortsätter vara låga eller frånvarande. Detta ger större risk för astma och diabetes har det visat sig.
 
Patienter med kroniska tarmsjukdomar saknar specifika bakterier som i normala fall är vanligt förekommande i människans tarmflora. Ett sätt att reparera en mycket skadad tarm är via avföringstransplantationer, en metod som har visat sig fungera mycket bra. Än pågår detta bara i liten skala men har fantastiska effekter på tillfrisknandet.
 
Hur kan vi själv stimulera tarmens förmåga att reparera sig?
Rensa bort tillsatsämnen och ät så ren kost som möjligt. Studier visar att en fiberrik kost under så kort tid som 6 veckor ökar variationen i tarmfloran med 30%. För att nå upp till detta behövs cirka 25 (gärna olika) frukter,grönsaker och rotsaker i veckan. 

Tillskott med levande mjölksyrabakterier så kallad probiotika eller livsmedel som innehåller dessa (surkål mm.) påverkar bakteriefloran positivt men är ingenting som tas upp i detta program. Det får jag skriva mer om vid ett annat tillfälle.

Vill du se programmet så ligger det på SVT play under Vetenskapens värld, Guldet i dina tarmar.
Läs hela inlägget »
Pollen på ingång
 
Då gäller det att stärka sitt immunförsvar och sina slemhinnor.
Börja snarast med det om du brukar ha problem med pollenöverkänslighet.
Ett sätt är att stötta matsmältningen med enzymer. Zink är också hjälpsamt för att stärka immunförsvaret och enzymproduktionen. Saltinhalator har en del allergiker  god effekt av vid astmatiska besvär.
 
Quercetin är en flavonoid, ett naturligt gult färgämne som förekommer i många frukter och bär. I koncentrerad form är den effektiv för att reducera allergiska reaktioner och inflammationer i luftrören. Det finns forskning som visar på att quercetin är effektivare än det mastcellstabiliserande läkemedlet Lomudal GI (journals.plos.org).
Quercetin är särskilt aktivt tillsammans med c-vitamin (som också är ett naturligt antihistamin). C vitamin behövs i större doser vid allergiska reaktioner så välj gärna ett syraneutralt som inte irriterar magen.
 
Vissa livsmedel innehåller proteiner liknande dem som finns i pollen. Om du äter dessa livsmedel under pollensäsongen förvärras pollenallergin. Detta kallas för korsallergi.
Att undvika dess livsmedel är ett naturligt sätt att lindra pollenallergin. 

Björk - Stenfrukter (som plommon, körsbär, persika), mandel, äpple, päron, nötter, jordnötter, selleri, kiwi, morot, palsternacka, potatisskal, jordgubbar
Gräs - Vete, råg, jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat, lök
Gråbo - Selleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö, muskotnöt
 
PollenOptimal från Helhetshälsa och Pollenzym från Holistic är några kombinationstillskott som bland annat innehåller quercetin.
 
Har du stora besvär med pollen och andra allergier? Kontakta mig för konsultation HÄR. Jag använder mig bland annat av immunreglerande naturläkemedel från Sanum-Kehlbeck samt frekvensterapi.
Läs hela inlägget »