Biopaten Mellbystrand logotype

Läckande tarm

Källa: www.bioscience-explained.org Källa: www.bioscience-explained.org


Många klienter som kommer till mig får höra att de har problem med läckande tarm.Uttrycket syftar till är att det av olika anledningar uppstår små hål eller läckage i kroppens tarmslemhinna.
På tunntarmens yta finns det ett slags ”tarmludd” som kallas för villi. Det här tarmluddet används av kroppen för att ta upp näringsämnen från kosten som brutits ner till mindre delar. Detta tarmludd har en förmåga att bara släppa igenom de delarna av födan som är tillräckligt nedbrutna och sådant som har för avsikt att komma in i vårt blod- och lymfsystem. Det tillsammans med våra kroppsegna bakterier är också ett skydd mot intrång från skadliga bakterier.
 
Tarmens barriär kan påverkas av ett antal faktorer, såsom kost, bakterier, stress och olika sjukdomstillstånd. Om tarmen blir mer öppen än normalt, läcker oönskade ämnen genom den otäta tarmslemhinnan och vidare in i kroppen. Detta leder i sin tur ofta till ett överretat immunsvar hos kroppen genom att kroppen uppfattar de ofullständigt nedbrutna ämnena som främmande och skadliga. Då skapas också en irriterad och inflammerad tarmslemhinna och våra ”goda” bakterier minskar i antal. Det kan då uppstå överkänslighet mot olika födoämnen vi tidigare tålt. Gluten från vete och kasein från mjölkprodukter spelar här en stor roll då de har en förmåga att skapa inflammatoriska reaktioner i kroppen, även raffinerade kolhydrater som socker, vitt mjöl och härsknade fetter kan orsaka detta problem.

Till en början kan symtomen visa sig i form av magsmärtor, gaser, diarré omväxlande med förstoppning eller hudutslag. Mer kroniska sjukdomstillstånd som uppmärksammats i samband med läckande tarm är framförallt autism, ADHD, Alzheimers, psoriasis och reumatism.

Att 70-80% av immunförsvaret är kopplat till tarmen är känt sedan länge, men nu kommer allt mer forskning som påvisar kopplingar till största delen av kroppens sjukdomsdiagnoser.
 
Hur gör man då för att laga en läckande tarm?

Ta först bort det som orsakar irritation och inflammation i tarmarna Detta innefattar som sagt socker, vitt mjöl, konstgjorda fetter, alkohol, smärtstillande läkemedel och stress men kan även vara bakterier, svamp och parasiter som kan ha tagit sig in i vår kropp. Hjälp kroppen med matsmältnings enzymer och goda bakterier (probiotika).
Några saker som också har stor inverkan på vår förmåga att bryta ner maten är en sådan enkel sak som att vi tuggar vår mat ordentligt. Ett annat tips är att inte dricka så mycket till maten då drycken späder ut matsmältningssafterna, vilket gör att det blir svårare för kroppens egna enzymer att spjälka födan. Bättre att dricka mellan måltiderna.
Det sista steget är att reparera och stärka upp tarmslemhinnan. Några exempel på hur man kan göra detta är att ta tillskott av aminosyran L-glutamin som har en skyddande och reparerande effekt på tarmarna, omega-3 fettsyror (från fisk eller linfrö) och aloe vera juice.

.

Etiketter: läckande tarm

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln