Biopaten Mellbystrand logotype

Tips och råd

Här delar jag med mig av egenvårdstips, recept och intressanta artiklar. Jag kommer fylla på med nya tips och artiklar efter hand.

En del av recepten ligger under fler flikar.

 

2015

Våra binjurar (sitter som små mössor ovanpå njurarna) producerar olika hormoner och kemikalier som kortisol och adrenalin. Dessa hjälper kroppen att hantera alla typer av stress.

När kroppen upplever ett hot eller en krissituation, svarar hypotalamus i hjärnan med att skicka signaler till hypofysen som i sin tur signalerar vidare till binjurarna att de måste producera höga nivåer av dessa hormoner i förberedelse för fly-eller-fäkta.

Adrenalinet förbättrar syreupptaget i kroppen och ökar glykogen i hjärnan och musklerna får mer energi. Det gör att hjärtat arbetar hårdare, det utvidgar pupillerna och det skärper fokus och minne.
Samtidigt ökar andningen och blodtrycket höjs. Musklerna blir spända, sinnena skärpta och snabba. Allt detta syftar till att man ska hantera krissituationen med att antingen springa därifrån eller stanna och slåss.

Under perioder av långvarig och ihållande stress förblir nivåerna av kortisol höga. Med tiden leder den ökade produktionen till att hypotalamus blir okänslig och inte längre reagerar lika snabbt. Detta resulterar i att binjurarna inte producerar tillräckliga mängder kortisol vilket då leder till låga kortisolnivåer eller binjuretrötthet.

Utan rätt nivå av kortisol i kroppen kan vi inte hantera fly-eller-fäkta situationer som vi ska. Då börjar vi känna oss så trötta och utmattade att det inte går över även efter en god natts sömn. Det är svårare och svårare att komma igång på morgonen och du piggnar inte till förrän vid 10-tiden på fm. Många kompenserar med socker och kaffe för att få energi.

Kronisk stress ger även låga nivåer av serotonin i hjärnan vilket leder till nedstämdhet och depression. Lågt serotonin påverkar sköldkörteln så den också får sämre funktion.

Kortisol är även viktigt för immunförsvaret. Det fungerar som en brandbil som rusar till immunförsvarscellerna och släcker branden som de vita blodkropparnar orsakat när de tagit hand om inkräktarna (virus, bakterier). Finns det då för låga nivåer av kortisol så blir det en överreaktion i vårt immunsystem – vi får lättare infektioner bland annat. Det är därför vi ofta blir sjuka i samband med stress och hård träning (som också är en stress för kroppen).

Känner du igen dig ovan finns det hjälp att få för att stärka binjurarna. Ta kontakt med en terapeut. Du kan själv tänka på att äta extra magnesium och c-vitamin som förbrukas i stora mängder vid stress.

Var rädd om dig! Stanna upp och andas ibland. Lyssna vad din kropp signalerar till dig.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: binjurar

Q10 är en naturlig vitaminliknande substans som återfinns i alla kroppens celler. Det är ett coenzym som, tillsammans med ett annat enzym, svarar för nästan all energiproduktion i kroppen.
I alla kroppens celler finns ett litet ”kraftverk” som kallas mitokondrie. Det är där cellens energi lagras i form av ATP. Q10 omvandlar maten vi äter till kemisk energi som driver de små kraftverken.

Högst andel Q10 finns i hjärtats, leverns och immunförsvarets celler. Det beror på att dessa organ jobbar med kroppens mest energikrävande processer. Q10 bildas naturligt i kroppen, en bildning som dock avtar med stigande ålder.

I riskgruppen för Q10-brist finns framförallt äldre människor. Detta på grund av att kroppens egen produktion av Q10 avtar redan vid 30 års ålder.

En stor riskgrupp är också personer som konsumerar läkemedel, särskilt kolesterolsänkande statiner. Studier visar att intag av statiner halverar mängden Q10 i blodet på bara en månad! 

Vid hjärtsvikt sjunker nivåerna av Q10 i hjärtmuskeln allt eftersom tillståndet förvärras. Särskilt kombinationen Selen och Q10 har visat sig vara effektiv vid hjärt-kärlsjukdomar och minskar dödligheten med cirka 50 %!

Studier har också visat att personer med fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom (ME, CFS) har betydligt lägre nivåer av Q10 än kontrollpersonerna. Intag av Q10 är effektivt och säkert för att motverka migrän men då ska det vara hög dos i tre månader (enligt studien 300 mg/dag).

Men maten då! Kan vi äta mer livsmedel med Q10? Det finns rikligast i sardiner och makrill men kroppen har svårt att tillgodogöra sig någon större mängd, så vid ovanstående sjukdomar krävs extra tillskott.

Hur mycket Q10 ska jag äta?
En grunddos för friska är cirka 60-120 mg tillskott per dag.
Vid hjärtbesvär och intag av statiner krävs 120-200 mg.
Försiktighet med extra kontroll av blodet vid intag av Waran.

 

Läs hela inlägget »

Jag får ofta frågan om vi verkligen behöver extra tillskott av vitaminer och mineraler. De flesta menar att de äter så varierat och bra så de får i sig alla nödvändiga näringsämnen.

Rekommenderat intag av frukt och grönt ligger på 500 gram per dag. Många äter på sin höjd några skivor gurka och tomat, kanske banan till frukostfilen. Endast sju procent äter fisk tre gånger per vecka vilket även rekommenderas. Vi tycker att vi äter allsidigt men vi gör det inte i praktiken.

En annan aspekt är att näringsinnehållet i våra grödor har reducerats.
När Sveriges Lantbruksuniversitet SLU gjorde analyser av långtidsförsök med höstvete som sträcker sig tillbaka till 1960-talet, upptäckte forskarna ett kraftigt minskat innehåll av bland annat mineraler som järn, koppar och zink i åkerjorden.

Ytterligare en studie gjord i Tyskland mellan 1985-1996 visade att matens innehåll av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskat betydligt. Se bara här:

I broccoli har innehållet av kalcium minskat med 68 procent, folsyra (B-vitamin) med 52 procent och magnesium med 35 procent.

I spenat har magnesiuminnehållet sjunkit med 68 procent, vitamin B6 med 59 procent och vitamin C med 58 procent.

I jordgubbar fann man 14 procent lägre halt kalcium och 67 procent mindre vitamin C.

Idag måste du äta fyra morötter för att få i dig lika mycket magnesium som en morot gav 1940!

Det beror på att vi idag använder grödor som ger större avkastning men lägre näringsstatus , samt ökad användning av konstgödsel som utarmat odlingsjorden.

Illustrerad Vetenskap publicerade i septembernumret 2010 en artikel om D-vitamin och att majoriteten av Sveriges befolkning under vinterhalvåret lider brist på D-vitamin. Det inte alls är bra eftersom forskare världen över finner tungt vägande bevis på samband mellan d-vitaminbrist och risk för allvarliga sjukdomar.

Kroppen har olika behov i olika faser av livet. Vid stress förbrukar vi till exempel stora mängder b-vitamin och magnesium. Då behöver vi fylla på förråden för att hjälpa kroppen tillbaka till balans och återhämtning. Är du dessutom rökare har du betydligt lägre nivåer av C-vitamin i blodet än en icke rökare.

Det är stor sannolikhet, oavsett om du äter allsidigt eller inte, att du trots allt behöver vissa kosttillskott. Tillhör du dessutom någon av nedanstående kategorier är behovet ännu större:

  • Stressar mycket
  • Tränar hårt
  • Vill bli eller är gravid
  • Ammar
  • Är över 70 år
  • Är vegetarian eller vegan
  • Har någon sjukdom och/eller äter medicin (gäller även p-piller)
  • Röker eller snusar
  • Har besvär med mag-tarmkanalen
  • Lever på nordliga breddgrader under vintermånaderna

De flesta av våra sjukdomar beror på näringsbrister eller fel i bakteriefloran. När kroppen tappat sin balans kan du bland annat hjälpa den med extra tillskott av vitaminer, mineraler och fettsyror.

Läs hela inlägget »
Älgört eller Älggräs växer ofta vid vattendrag. Älgört eller Älggräs växer ofta vid vattendrag.


Idag har jag plockat naturens magnecyl. Älgörtens verksamma ämne är salicylsyra och ämnar sig väl som smärtlindrare och inflammationshämmare. Växten innehåller också hög halt av slemämnen som skyddar slemhinnorna vid invärtes bruk. Den är alltså snällare mot magen än vanliga värktabletter. Örten har gett namn åt aspirin från växtens äldre botaniska namn. Blommorna sitter i gräddvita knippen och doftar åt mandelhållet. Den färska örten har högst halt av det verksamma ämnet men går utmärkt att torka. Hemma hänger nu knippen av Älgört på tork och jag har även gjort tinktur med sprit som ska stå och dra 4-6 veckor innan den silas. Knipsa av stjälken precis under den nederst blommande kvisten så får du med både utslagna blommor och knoppar.

Min väninna brukar göra saft på blommorna på samma sätt som vid fläder. Saften smakar svagt av mandel.  Det går även bra att lägga några blommor i kallt vatten till måltidsdryck.

Häll 1/2 liter uppkokt vatten över 3-4 dl färska blommor. Låt dra i 15 minuter med lock och sila sedan bort växtdelarna. Koka inte! Blommorna ger enligt analyser mest salicylater i vattnet.  Motsvarar cirka en halv till en hel magnecyl. Drick mellan måltiderna. Jag låter vätskan svalna och fryser in i iskuber så kan jag ta fram och använda vid behov.

Mer finns att läsa i Fytomedicin av H-B Juneby och Lisens gröna värld av L Sundgren.
Läs hela inlägget »
Etiketter: husapoteket
Vi längtar efter sol och värme. När den äntligen kommer kastar vi av oss kläderna och pressar, för man vet ju aldrig när nästa tillfälle ges. Det kan vara en av orsakerna till att fler drabbas av solskador.

Hudcancer, malignt melanom, har ökat stort de senaste decennierna. En orsak kan vara vårt ändrade solbeteende en annan är ett allt tunnare ozonlager. Många anser även att det är kemikalierna i solkrämerna som leder till cancer, inte solen i sig. Det är i alla fall ett bra val att välja solkrämer utan hormonstörande ämnen och andra farliga kemikalier.

Forskare på University of California har visat att de kemikalier som används i solkrämer för att stoppa UV-strålningen reagerar på ett sätt som kan orsaka DNA-skador, vilket i sin tur kan ge cancer. Dessutom absorberas konserveringsmedlen och kan lagras i kroppen.
Huden är kroppens största organ. Allt vi smörjer på den tas upp i kroppen. Alltså lägger man på en kräm med giftiga ämnen och går ut i solen och hettar upp huden så blir det maximal absorption. Vi behöver solens ljus på huden för att bilda det cancerskyddande D-vitaminet. De flesta solskyddskrämerna blockerar bildandet av vitaminet.

Vad ska man använda då?

Använd kokosolja. Den blockerar ungefär 15-20 % av solens UV-strålar. Ät även en matsked kokosolja dagligen för att smörja och skydda huden inifrån.
Ett annat bra och naturligt skydd mot solskador är att äta mat rik på lykopen. Det finns i tomater, vattenmelon och röd paprika till exempel.
Omega 3-fettsyrorna i fiskolja är också skyddande för huden.

Om du vistas länge i stark sol och känner att du behöver komplettera med solkräm så leta upp en med så rent innehåll som möjligt. Undvik ämnen i nanoform och oxibenson.

Sola med förnuft, ligg inte i flera timmar och pressa mitt på dagen. Skydda med tunna kläder och ……njut.
Läs hela inlägget »

Är du en av alla dem som får allergiska besvär av pollen så kommer här några förebyggande tips.

Först och främst är det viktigt att äta en sund och näringsrik kost som främjar kroppens immunförsvar och ökar motståndskraften i våra slemhinnor. Kanske äter du någonting som retar ditt immunförsvar? 

Zink är ett av de vanligaste mineral som människor lider brist på, bland annat för att det är svårast för kroppen att ta upp från maten. Ta tillskott det sista du gör på kvällen så det slipper konkurrera med annan föda (särskilt fiberrik mat). Upptaget av zink begränsas starkt av fytinsyra som finns i fibrer och spannmål. Zinkbrist är vanligt vid allergier.

Även enzymbrist kan vara orsak till allergiska besvär. (Den viktigaste uppgiften för zink är att stödja enzymreaktionerna i kroppen).
Det finns några enzympreparat särskilt framtagna för det här ändamålet till exempel Pollenzym från Holistic och Pollazym från AlphaPlus. Bra att börja med 2-5 veckor FÖRE pollensäsong.

Att dricka en slurk björksav dagligen några veckor före björkpollensäsong anses bygga upp kroppens känslighet mot i synnerhet björkpollen. Har du inte tillgång till egen björksav finns det att köpa.

Grape seed extract (extrakt från druvkärnan) har i studier visat sig vara oerhört effektivt vid astma, allergiska reaktioner och inflammationer. Bäst effekt hade det när försökspersonerna intog extraktet 5 veckor före förväntad pollensäsong.
"Wilson D, Evans M, et al, Phytother Res, 2010 14 juni"

 .

Läs hela inlägget »
Etiketter: pollenallergi, mineraler

Gurkmeja är ett av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns! Den aktiva ingrediensen är curcumin. Det har forskats mycket på detta ämne, finns närmare 7 000 vetenskapliga studier publicerade. Curcumin har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer.

Den rekommenderade dagsdosen, enligt forskningslitteraturen, är en matsked per dag för att få önskad effekt. Det är lagom att börja med 1-2 teskedar per dag. Har du gallstensproblem ska du vara försiktig med för hög dos då gurkmejan sätter igång gallflödet. Kryddan är dock effektiv vid just inflammerad gallblåsa med eller utan gallsten. Efter en månad bör man göra uppehåll några dagar för att se om besvären kommer tillbaka.

Blanda gärna gurkmejan med mandelmjölk, kokosmjölk eller annan mjölk för det tar bort den skarpa smaken. Den kan användas i all matlagning och även upphettas utan att förlora sin effekt.

Studier har visat att gurkmeja förstärker effekten av vitaminer. Vitamin D3 och gurkmeja agerar tillsammans för att förhindra Alzheimers till exempel. 

Gurkmeja…
* minskar inflammationen på cellulär nivå.
* stärker och förbättrar matsmältningen.
* stödjer hälsosam leverfunktion och detox.
* är renande för blodet.
* ger skydd mot arteroskleros.
* ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor       med ledgångsreumatism.
* ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.
* skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion.
* blockerar bildningen av AGE-komplex, Advanced Glycation end-   producs, vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati,    blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
* sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
* förhindrar kostinducerad fettlever.
* förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.
* Laboratorieförsök har visat hejda tillväxten av bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer. I studier togs upp till åtta gram curcumin dagligen till cancerpatienter utan att få några negativa sidoeffekter.
* Japanska forskare visade nyligen i en studie en klar symtomförbättring hos Alzheimerpatienter med två kapslar tillskott under ett års tid. Två grava fall kunde till och med känna igen familjemedlemmarna i slutet av studien.
(Källa: Sanna Ehdin Anandala)

När man mixar ner gurkmejan i sin smoothie bör man även tillsätta svartpeppar.
Den aktiva ingrediensen i svartpeppar, piperin, ökar nämligen absorptionen och biotillgängligheten av curcumin avsevärt.

Här är ett recept på en god och nyttig guldmjölk med renande och antiinflammatoriska ingredienser.

Ingredienser Gurkmejapasta
:
1/2 dl gurkmeja
1 1/2 – 2 dl vatten
1/3 tsk svartpeppar

Gör så här:
Börja med att koka ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i cirka 10 minuter. Den här pastan kan förvaras i kylen cirka 2 veckor och sedan användas till smoothies eller guldmjölk.

Ingredienser Guldmjölk:
1 tsk gurkmejapasta
3 dl valfri mjölk (tex havremjölk)
ca 1/2 tsk mald kardemumma
(1/2 tsk flytande vaniljextrakt) kan uteslutas
(en nypa cayennepeppar) kan uteslutas
en nypa svartpeppar
1 tsk ekologisk, kallpressad kokosolja
1/2 tsk honung

Koka Guldmjölk:
Låt 1 tsk gurkmejapasta sjuda i en kastrull ihop med mjölk och kryddor på låg värme under omrörning i någon minut tills drycken börjar ryka. Tänk på att måttet för kardemumma kan variera beroende på om du maler kardemumman själv eller köper färdig. Ta lite i taget och smaka av. Ta av kastrullen från plattan och rör i 1 tsk kokosolja samt 1/2 tsk honung. Söta mer efter behag. Drick omedelbart och rör om då och då. Guldmjölk kan med fördel drickas 1-2 gånger om dagen, gärna på kvällen då den är milt rogivande.
(Receptet är skapat av Agnes Gällhagen som driver bloggen Cashew Kitchen)
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: hälsorecept

GOTT NYTT ÅR!

Vad som är gott tolkas olika från person till person men alla önskar att få vara friska.

Vi kan välja att hela tiden stärka det friska genom att äta en kost som främjar hälsa och skapar balans i kroppen. Det innebär att vi tillför de näringsämnen som kroppen behöver för alla sina biokemiska processer och för att självläkningen ska fungera.
Genom att äta en stärkande baskost kan man förebygga de allra flesta av det moderna samhällets sjukdomar. Det går även att undvika värk, förkylningar och huvudvärk.

Men vi vet väl alla att det är lätt att falla för frestelser i form av snabbmat, sockerstinna bakverk med mera. Det är ok för de flesta att inta ibland vid festliga tillfällen men för många ingår detta i den dagliga kosten.

Allt vi äter påverkar immunsystemet, nervsystemet och hormonerna – vilket givetvis medför att även tankeförmågan och känslorna påverkas!
En mat som ger fullgod och väl avvägd näring är en förutsättning för att vi ska kunna tänka, koncentrera oss och lära nya saker. Men det är också nödvändigt för att vi ska kunna fungera känslomässigt.
Vi har nu kommit till en brytningspunkt när allt fler börjat inse kostens starka betydelse för hälsan. Det är näring som bygger upp en kropp, och näringsobalanser åtgärdas inte med moderna läkemedel. 
Däremot är det läkande för kropp och själ att äta en kost som stämmer med ens egna förutsättningar.

Drastisk minskning av näringsämnen i vår jord.
Med den moderna kosten försvinner värdefulla mineraler i raffinering och dessutom är marken utarmad på många mineraler.
Mineralämnen är grundstenar för flera av kroppens tusentals funktioner. De kan inte skapas av kroppen utan måste hämtas från naturen och nya mineraler måste tillföras varje dag för att ersätta de gamla. Kroppen och cellernas ständiga förnyelse är beroende av mineraler som upptas från maten.

Enligt en undersökning gjord av Medical Research Council, som lyder under Jordbruksdepartementet i England, har mineralutarmningen i grödor under perioden 1940-1991 varit negativ enligt följande:
Natrium minus 49 %
Kalium minus 16 %
Magnesium minus 24 %
Kalcium minus 46 %
Järn minus 27 %
Koppar minus 76 %
Zink minus 59 %

En amerikansk rapport vid namn ”Earth Summit Report” från 1992, konstaterar att vi för 100 år sedan hade ca 85 procent mer mineraler i våra jordar.(Källa: Hälsa Miljöbloggen)

Det är inte konstigt att vi går omkring med näringsbrister!
Ett skrämmande konstaterande med tanke på att mineral är än viktigare för kroppen än till och med vitaminer. Mineraler används som en slags katalysatorer i mängder av kemiska processer i kroppen. Kroppen klarar av att syntetisera många olika vitaminer, men mineraler klarar kroppen sig inte utan. Urlakningen av våra jordar från mineraler är helt klart en bidragande orsak till att många människor (och djur) drabbas av sjukdomar i dagens samhälle!

Våra kroppar skiljer sig inte särskilt mycket från stenåldersmänniskans. Dagens livsmedel gör det däremot i allra högsta grad.
All typ av livsmedelsförädling är onaturlig och tillför kroppen onödiga kemikalier om än i små mängder. Detta ökar näringsbehovet, som krävs för att kunna avgifta de kroppsfrämmande ämnen.
Det stämmer alltså inte längre att vi får all näring vi behöver via den mat vi köper i livsmedelsbutiken. Många behöver ändra sin kost och äta mer naturlig mat samt inta extra mineraler och vitaminer i form av tillskott.

Om du är nyfiken på hur ditt näringsbehov ser ut kan jag hjälpa dig med det.
Läs mer under Kinesiologisk muskeltestning.
Helianthus Biopati önskar dig ett friskt nytt år!
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mineraler