Biopaten Mellbystrand logotype

Tips och råd

Här delar jag med mig av egenvårdstips, recept och intressanta artiklar. Jag kommer fylla på med nya tips och artiklar efter hand.

En del av recepten ligger under fler flikar.

 

2020 > 09

Nu hänger fläderns klasar tunga på buskarna. Det är fläderns svarta bär som har gett den dess vetenskapliga namn, Sambucus nigra. Än har inte fåglarna rensat bären, men de försvinner fort, så ut och skörda nu.

Fläderbär används ofta för att lindra förkylning och feber då den innehåller mycket C-vitamin samt även en riktigt kraftig antioxidant som skyddar dina celler från fria radikaler och stärker immunförsvaret. Fläderbären har nästan 5 gånger så många antocyaniner (flavonoider=antioxidant) som blåbär.
De anses också vara starkt virushämmande. Fläderbärsextrakt kan förkorta influensa med flera dagar samt lindra första influensasymptom visar en studie publicerad i The journal of alternative and complementary medicine. En annan studie visade effektivitet mot H5N1-stammen av fågelinfluensa (Zakay-Rones et al 1995)
 
Du ser ofta att fläder används inom hälsokosten i flera kända förkylningspreparat. De är också svettdrivande, urindrivande och slemlösande vid hosta. De ska upphettas före användning.

Själv kokar jag klasarna med några dl vatten i cirka 40 minuter för att sedan sila ifrån saften. När den svalnat fryser jag in i små flaskor eller burkar för att plocka fram vid behov. Vi kallar den för Virussaft och tar fram när det känns som vi behöver stärka immunförsvaret.
Jag häller en slurk i smoothien eller i hett vatten. Då kan man även röra i lite honung när vattnet svalnat av. Tillsätt gärna även timjan vid hosta.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fläderbär, virus