Biopaten Mellbystrand logotype

Tips och råd

Här delar jag med mig av egenvårdstips, recept och intressanta artiklar. Jag kommer fylla på med nya tips och artiklar efter hand.

En del av recepten ligger under fler flikar.

 

2016


Vatten är källan till allt liv och finns i allt levande vi har omkring oss.
Människan består till ca 70 % av vatten. Det är viktigt för alla funktioner i våra kropp och vi måste dagligen tillföra friskt vatten i tillräcklig mängd. Vattnet är bärare av näring och information mellan kroppens celler och hjälper också till att städa våra kroppar från avfall.
Att dricka för lite vatten är som att tvätta sin smutstvätt i samma vatten gång på gång. Kan du föreställa dig den bilden?
En vuxen person behöver ungefär 1,5-2,0 liter vatten per dag.
Börja gärna morgonen med att dricka ett par glas rumstempererat vatten. Då hjälper du kroppen att städa efter natten och sätta igång tarmarna. 
 
Det är populärt att dricka mineralvatten och att kolsyra hemma. Det är definitivt bättre alternativ än läsk och saft, men kolsyrat vatten tillför just syra som flera redan har för mycket av. Kolsyran drar också ut mineraler från vår kropp. Vi i Sverige har lyxen att kunna dricka vårt kranvatten, i flera andra länder är vattnet inte tillräckligt rent. Men vatten är inte bara vatten.

Dr Masaru Emoto är en internationellt erkänd japansk forskare som forskar på vattnets förmåga att lagra information. Frekvenser från ord, musik, bilder, tankar och känslor är exempel på vad som kan fångas upp och påverka vattnets kvalitet.
 
Emoto revolutionerande forskning kring vatten har väckt stor uppmärksamhet världen över. Med hjälp av mikroskop studerar han vattenmolekyler från sjöar och vattendrag runt om i världen.
Han har tagit bilder av frysta vattenkristaller som bildar olika form beroende på vattnets kvalitet. Förorenat vatten har till exempel ingen förmåga att bilda kristaller alls. Han har också sett hur vattnets kristaller förändrats när de exponerats för ord med stark innebörd som till exempel kärlek och hat.

Det är kanske därför vi uppmanas att prata med våra blommor för att få dem växa bättre, vi förändrar vattnets kvalitet och energi genom våra vänliga ord. Tänk vad det då gör med oss människor när vi pratar vänligt och kärleksfullt till varandra, vi som består av så mycket vatten.
 
Läs mer om Masaru Emotos forskning på: Masaru-emoto.net
Eller läs hans bok ”Vattnets dolda budskap”.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: vatten
Humle (Humulus lupulus) Humle (Humulus lupulus)


Nu har jag fyllt min lilla tork med humlekottar. Dessa ska användas till rogivande te.

Humle kom till Norden med munkarna på 1100-talet och har haft en viktig roll i läkekonsten sedan dess.
Humle har främst använts som läkemedel mot sömnlöshet då kottarna innehåller lugnande växtämnen. Jag har läst att under första världskriget använde fältsjukhusen madrasser och kuddar stoppade med humle för bättre och lugnare sömn för de skadade.
Det är endast humlekottarna från honplantan som har dessa rogivande egenskaper. Växten är även matsmältningsstärkande med sina bitterämnen. Att humle också används vid tillverkningen av öl är det nog fler som känner till. 
 
Ett enkelt recept för rogivande te inför sängdags är att låta tre söndersmulade humlekottar dra i hett vatten i 10-15 minuter och sedan dricka det. Humle är lite bittert i smaken så kan med fördel blandas med andra, mer välsmakande örter som till exempel citronmeliss (som också är lugnande).
 

I de sömnbefrämjande naturmedel som säljs i hälsokostaffären ingår ofta humle tillsammans med valeriana. Humle innehåller även fytoöstrogen, ett växtämne som kemiskt påminner om könshormonet östrogen. Ingår ofta i medel för klimakteriebesvär.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: sömnlöshet
Björklöv Betula spp. Björklöv Betula spp.
Våren är en tid för nystart. Ljuset kommer tillbaka, energin stiger och väcker allt till liv igen. Men våren har också en annan sida. Det är många som känner av vårtröttheten, blir nedstämda. Det är vår biologiska klocka som inte hinner med i ljusförändringen. Försök att vara ute en stund varje dag, gärna direkt på morgonen, så anpassar sig kroppen snabbare. Det är även viktigt med regelbundna mat- och sovtider. Ät också mer grönt. Nässlor, björklöv och kirskål är sprängfyllda med energi.

Naturen erbjuder nu ett rikt utbud på klorofyll som hjälper till att både stärka och vårstäda kroppen. Det betyder att de stimulerar lever och njurar att rensa ut vad som behövs i kroppen.

Plocka lite nässlor och lägg i en gryta med cirka 1 liter vatten. Lägg på lock och koka upp. Stäng av värmen när det kokar och häll upp infusionen på en tekanna tillsammans med bladen. Drick flera koppar under dagen. Går lika bra att dricka kallt. Du kan även ta hälften nässlor och hälften maskrosblad, tillsammans en handfull blad.
 
Björkte är bra att dricka som ett utrensande detox-te. Det är milt urindrivande och hjälper också mot urinvägsbesvär och reumatiska besvär. Oftast dricker man björkte som en kur, för att få bäst effekt. Då dricker man tre koppar te om dagen i två veckor. Det är en lagom dos för att få i sig tillräckligt mycket medicin, men utan risk för överdoser. Självklart ska du känna efter vad som passar din kropp.
 
Ta 2 tsk torkade eller 1 msk färska björklöv till 1 kopp hett vatten.
Låt dra i fem minuter.
Tillsats av en liten mängd natriumbikarbonat när man gör björkbladste sägs öka den urindrivande effekten genom att det aktiva ämnet då lättare löses ut ur bladen. (Fytomedicnin, Juneby)

Tänk på att utrensande teer som björkte inte är bra i kombination med blodförtunnande läkemedel.
De här teerna går bra att dricka även om du äter som vanligt men bäst är att passa på och dra ner på kaffe, alkohol, socker och det vita mjölet för att avlasta kroppen.
Läs hela inlägget »
Etiketter: detox


Kirskål, eller Skvallerkål som vi kallar den hemma, är ett ettrigt ogräs som snabbt sprider sig. Att det även går att äta är det fler och fler som vågar prova, så även jag.

Det är faktiskt inget ogräs, utan en förvildad matgrönsak som förr i tiden odlades i klosterträdgårdar bland annat för att lindra gikt. En gammal huskur mot gikt är att lägga varma omslag av kirskålens blad på de värkande fötterna eller linda runt fingrarna.

Nu på våren smakar de späda ljusgröna plantorna som bäst och kan ätas färska som de är i en sallad. När de växer sig större får de en beskare smak och även en lätt laxerande effekt om man äter för mycket av dem.
Kirskål kan ersätta spenat men till skillnad från spenat innehåller kirskål ingen oxalsyra. Den är näringsrik, stärkande och renande.

Du kan plocka ihop flera liter, förvälla och frysa in i små portioner om du vill. Annars bara passa på att prova någonting nytt som fyller på ditt gröna ”konto” nu på våren. Stoppa lite i din smoothie till exempel. Var bara säker på att det verkligen är kirskål du plockar, kolla i en flora.
Jag gjorde en matpaj med kirskål och fetaost. Blev riktigt god!
Kirskålslasagne är en annan favorit. 

Här följer ett recept på roligt snacks:
 
Plocka ett fullt durkslag med kirskål, skölj och ringla över olja och salta, ta och snabb massera in oljan i bladen. Lägg upp på plåt på bakplåtspapper och torka/grädda till chips.
70 grader under många timmar eller 175 grader under ca 15 minuter – de är klara när de är krispiga och frasiga.

Läs hela inlägget »
Etiketter: kirskål
Källa: www.bioscience-explained.org Källa: www.bioscience-explained.org


Många klienter som kommer till mig får höra att de har problem med läckande tarm.Uttrycket syftar till är att det av olika anledningar uppstår små hål eller läckage i kroppens tarmslemhinna.
På tunntarmens yta finns det ett slags ”tarmludd” som kallas för villi. Det här tarmluddet används av kroppen för att ta upp näringsämnen från kosten som brutits ner till mindre delar. Detta tarmludd har en förmåga att bara släppa igenom de delarna av födan som är tillräckligt nedbrutna och sådant som har för avsikt att komma in i vårt blod- och lymfsystem. Det tillsammans med våra kroppsegna bakterier är också ett skydd mot intrång från skadliga bakterier.
 
Tarmens barriär kan påverkas av ett antal faktorer, såsom kost, bakterier, stress och olika sjukdomstillstånd. Om tarmen blir mer öppen än normalt, läcker oönskade ämnen genom den otäta tarmslemhinnan och vidare in i kroppen. Detta leder i sin tur ofta till ett överretat immunsvar hos kroppen genom att kroppen uppfattar de ofullständigt nedbrutna ämnena som främmande och skadliga. Då skapas också en irriterad och inflammerad tarmslemhinna och våra ”goda” bakterier minskar i antal. Det kan då uppstå överkänslighet mot olika födoämnen vi tidigare tålt. Gluten från vete och kasein från mjölkprodukter spelar här en stor roll då de har en förmåga att skapa inflammatoriska reaktioner i kroppen, även raffinerade kolhydrater som socker, vitt mjöl och härsknade fetter kan orsaka detta problem.

Till en början kan symtomen visa sig i form av magsmärtor, gaser, diarré omväxlande med förstoppning eller hudutslag. Mer kroniska sjukdomstillstånd som uppmärksammats i samband med läckande tarm är framförallt autism, ADHD, Alzheimers, psoriasis och reumatism.

Att 70-80% av immunförsvaret är kopplat till tarmen är känt sedan länge, men nu kommer allt mer forskning som påvisar kopplingar till största delen av kroppens sjukdomsdiagnoser.
 
Hur gör man då för att laga en läckande tarm?

Ta först bort det som orsakar irritation och inflammation i tarmarna Detta innefattar som sagt socker, vitt mjöl, konstgjorda fetter, alkohol, smärtstillande läkemedel och stress men kan även vara bakterier, svamp och parasiter som kan ha tagit sig in i vår kropp. Hjälp kroppen med matsmältnings enzymer och goda bakterier (probiotika).
Några saker som också har stor inverkan på vår förmåga att bryta ner maten är en sådan enkel sak som att vi tuggar vår mat ordentligt. Ett annat tips är att inte dricka så mycket till maten då drycken späder ut matsmältningssafterna, vilket gör att det blir svårare för kroppens egna enzymer att spjälka födan. Bättre att dricka mellan måltiderna.
Det sista steget är att reparera och stärka upp tarmslemhinnan. Några exempel på hur man kan göra detta är att ta tillskott av aminosyran L-glutamin som har en skyddande och reparerande effekt på tarmarna, omega-3 fettsyror (från fisk eller linfrö) och aloe vera juice.

.

Läs hela inlägget »
Etiketter: läckande tarm