Biopaten Mellbystrand logotype

Tips och råd

Här delar jag med mig av egenvårdstips, recept och intressanta artiklar. Jag kommer fylla på med nya tips och artiklar efter hand.

En del av recepten ligger under fler flikar.

 

2015 > 11

Q10 är en naturlig vitaminliknande substans som återfinns i alla kroppens celler. Det är ett coenzym som, tillsammans med ett annat enzym, svarar för nästan all energiproduktion i kroppen.
I alla kroppens celler finns ett litet ”kraftverk” som kallas mitokondrie. Det är där cellens energi lagras i form av ATP. Q10 omvandlar maten vi äter till kemisk energi som driver de små kraftverken.

Högst andel Q10 finns i hjärtats, leverns och immunförsvarets celler. Det beror på att dessa organ jobbar med kroppens mest energikrävande processer. Q10 bildas naturligt i kroppen, en bildning som dock avtar med stigande ålder.

I riskgruppen för Q10-brist finns framförallt äldre människor. Detta på grund av att kroppens egen produktion av Q10 avtar redan vid 30 års ålder.

En stor riskgrupp är också personer som konsumerar läkemedel, särskilt kolesterolsänkande statiner. Studier visar att intag av statiner halverar mängden Q10 i blodet på bara en månad! 

Vid hjärtsvikt sjunker nivåerna av Q10 i hjärtmuskeln allt eftersom tillståndet förvärras. Särskilt kombinationen Selen och Q10 har visat sig vara effektiv vid hjärt-kärlsjukdomar och minskar dödligheten med cirka 50 %!

Studier har också visat att personer med fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom (ME, CFS) har betydligt lägre nivåer av Q10 än kontrollpersonerna. Intag av Q10 är effektivt och säkert för att motverka migrän men då ska det vara hög dos i tre månader (enligt studien 300 mg/dag).

Men maten då! Kan vi äta mer livsmedel med Q10? Det finns rikligast i sardiner och makrill men kroppen har svårt att tillgodogöra sig någon större mängd, så vid ovanstående sjukdomar krävs extra tillskott.

Hur mycket Q10 ska jag äta?
En grunddos för friska är cirka 60-120 mg tillskott per dag.
Vid hjärtbesvär och intag av statiner krävs 120-200 mg.
Försiktighet med extra kontroll av blodet vid intag av Waran.

 

Läs hela inlägget »