Biopaten Mellbystrand logotype

Tips och råd

Här delar jag med mig av egenvårdstips, recept och intressanta artiklar. Jag kommer fylla på med nya tips och artiklar efter hand.

En del av recepten ligger under fler flikar.

 

2015 > 03

Är du en av alla dem som får allergiska besvär av pollen så kommer här några förebyggande tips.

Först och främst är det viktigt att äta en sund och näringsrik kost som främjar kroppens immunförsvar och ökar motståndskraften i våra slemhinnor. Kanske äter du någonting som retar ditt immunförsvar? 

Zink är ett av de vanligaste mineral som människor lider brist på, bland annat för att det är svårast för kroppen att ta upp från maten. Ta tillskott det sista du gör på kvällen så det slipper konkurrera med annan föda (särskilt fiberrik mat). Upptaget av zink begränsas starkt av fytinsyra som finns i fibrer och spannmål. Zinkbrist är vanligt vid allergier.

Även enzymbrist kan vara orsak till allergiska besvär. (Den viktigaste uppgiften för zink är att stödja enzymreaktionerna i kroppen).
Det finns några enzympreparat särskilt framtagna för det här ändamålet till exempel Pollenzym från Holistic och Pollazym från AlphaPlus. Bra att börja med 2-5 veckor FÖRE pollensäsong.

Att dricka en slurk björksav dagligen några veckor före björkpollensäsong anses bygga upp kroppens känslighet mot i synnerhet björkpollen. Har du inte tillgång till egen björksav finns det att köpa.

Grape seed extract (extrakt från druvkärnan) har i studier visat sig vara oerhört effektivt vid astma, allergiska reaktioner och inflammationer. Bäst effekt hade det när försökspersonerna intog extraktet 5 veckor före förväntad pollensäsong.
"Wilson D, Evans M, et al, Phytother Res, 2010 14 juni"

 .

Läs hela inlägget »
Etiketter: pollenallergi, mineraler