Biopaten Mellbystrand logotype

Stötta kroppens självläkning vid virusinfektion

Just nu är det många som hör av sig till mig och vill ha råd angående symptom på virusinfektion med snuva, hosta, lukt- och smakförändringar osv. 
 
Allmänna råd är förstås vila, vila och låta kroppens försvar arbeta. Feber är kroppens sätt att avdöda virus och bakterier så undvik att ta febernedsättande om det går. Drick rikligt med vatten, gärna varmt. Vid hosta är timjan hjälpsamt att koka upp i vattnet, även ingefära.
Det är bra att ha Japansk Pepparmyntsolja hemma, den kan du droppa några droppar i hett vatten och andas in/ånga dig med samt dricka.
Det gamla husmorsknepet med hackad gul lök i hett vatten vid sängkanten eller i omslag på bröstet ger också god lindring vid hosta (eteriska oljorna från den råa löken).
 
Vid infektioner brukar matsmältningssystemet dra ner på takten för att kroppen ska använda energin till läkning. Så belasta inte magen med en massa tung mat eller sött (socker sänker immunförsvarets kapacitet).
 
Lägg till extra C-vitamin fördelat över dagen, flera gram. C-vitamin är vattenlösligt så inga problem att högdosera ett tag.
D-vitamin mycket viktigt för immunförsvaret också. Så här års har vi låga depåer av sommarens solvitamin och behöver fylla på. Har du inte gjort det är det högst troligt att ditt immunförsvar saknar detta också. Här är det individuellt hur mycket som behövs men vid infektion kan du ta lite högre doser under en vecka (125 microgram är högsta tillåtna dos i tillskott).
 
Zink har en virushämmande effekt och är det mineral som bland annat bidrar till lukt- och smak. Här gäller också lite högre doser fördelat under dagen under tiden som infektionen pågår. Har du tappat lukt- och smak hade du troligen redan låga nivåer av mineralet innan infektionen bröt ut. Flera studier har även visat att Quercetin är särskilt hjälpsamt för att dra in zink i cellerna och bekämpa virus. Quercetin är en naturlig flavonoid, ett gult färgämne, som finns i olika frukter och grönsaker bland annat gul lök och citrusfrukter men kan med fördel tas i tillskott vid kraftig infektion. 
 
Tänk sedan långsiktigt och bygg upp din hälsa under lång tid, det är det bästa immunskyddet. Det är fler näringsämnen som är viktiga för kroppen än dessa ovan. Många går med låg nivå av magnesium till exempel. Det får du bland annat genom att äta mörka bladgrönsaker, mandel mm. men vid stress behöver du oftast lägga till det i tillskottsform en period. Särskilt viktigt att ta om du tar höga doser av D-vitamin då dessa näringsämnen samverkar.
 
Selen vet vi också har stor betydelse, särskilt gällande det virus som nu är så utspritt. 
 
Stor del av vårt immunförsvar ligger i tarmsystemet. Se till att ha en fungerande mage med regelbunden tarmtömning varje dag (allt annat är förstoppning, du äter väl varje dag?). 
Mata dina goda bakterier i tarmen med fibrer. Vid sjukdom behövs probiotikatillskott.
 
Minns också att rädslor och oro sänker vår kropps läkningsarbete. Lita på din kropp och avled dina tankar med sådant som får dig att må bra. Rör på dig utomhus i lugn takt om du orkar annars öppna ett fönster och släpp in nytt syre.

OBS! Detta är allmänna hälsofrämjande råd och vid akuta symptom bör du kontakta sjukvården!
 
Har du kvarstående problem efter en infektion (eller en vaccination) behöver kroppens utsöndringsorgan hjälp och då behövs lite mer specifik och personlig ordination. Du är välkommen att boka en konsultation HÄR

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln