Biopaten Mellbystrand logotype

C-vitamin för starkare immunförsvar

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som också stöttar immunförsvaret genom att stimulera bildning och funktion av våra vita blodkroppar, lymfocyterna. När kroppen utsätts för en infektion eller skada förbrukas större mängder C-vitamin. Tillskott av vitaminet har visat sig förkorta infektionstiden och göra att vi återhämtar oss fortare efter en influensa.
Eftersom vi inte kan tillverka C-vitamin själv utan behöver få det via kosten är det extra viktigt vad vi stoppar i oss.

När vi pratar om vitamin C är det oftast apelsin som dyker upp men det finns flera andra livsmedel som innehåller lika mycket C-vitamin eller till och med många gånger mer.

Gul paprika innehåller i genomsnitt 152 procent av den rekommenderade dagliga C-vitamindosen (RDI). Det motsvarar ungefär två apelsiner. Paprikan innehåller mest C-vitamin när den är lagom mogen, alltså varken omogen eller övermogen.
En grön paprika innehåller cirka hälften, den röda lite mer än grön.
Annat som är rikt på vitaminet är grönkål, nypon, färsk chili, svarta vinbär, persilja, broccoli och vitkål.

Tänk även på att C-vitamin är värmekänsligt. Om mat kokas eller hålls varm länge minskar mängden av vitaminet.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln