Biopaten Mellbystrand logotype

Vårstäda kroppen

Björklöv Betula spp. Björklöv Betula spp.
Våren är en tid för nystart. Ljuset kommer tillbaka, energin stiger och väcker allt till liv igen. Men våren har också en annan sida. Det är många som känner av vårtröttheten, blir nedstämda. Det är vår biologiska klocka som inte hinner med i ljusförändringen. Försök att vara ute en stund varje dag, gärna direkt på morgonen, så anpassar sig kroppen snabbare. Det är även viktigt med regelbundna mat- och sovtider. Ät också mer grönt. Nässlor, björklöv och kirskål är sprängfyllda med energi.

Naturen erbjuder nu ett rikt utbud på klorofyll som hjälper till att både stärka och vårstäda kroppen. Det betyder att de stimulerar lever och njurar att rensa ut vad som behövs i kroppen.

Plocka lite nässlor och lägg i en gryta med cirka 1 liter vatten. Lägg på lock och koka upp. Stäng av värmen när det kokar och häll upp infusionen på en tekanna tillsammans med bladen. Drick flera koppar under dagen. Går lika bra att dricka kallt. Du kan även ta hälften nässlor och hälften maskrosblad, tillsammans en handfull blad.
 
Björkte är bra att dricka som ett utrensande detox-te. Det är milt urindrivande och hjälper också mot urinvägsbesvär och reumatiska besvär. Oftast dricker man björkte som en kur, för att få bäst effekt. Då dricker man tre koppar te om dagen i två veckor. Det är en lagom dos för att få i sig tillräckligt mycket medicin, men utan risk för överdoser. Självklart ska du känna efter vad som passar din kropp.
 
Ta 2 tsk torkade eller 1 msk färska björklöv till 1 kopp hett vatten.
Låt dra i fem minuter.
Tillsats av en liten mängd natriumbikarbonat när man gör björkbladste sägs öka den urindrivande effekten genom att det aktiva ämnet då lättare löses ut ur bladen. (Fytomedicnin, Juneby)

Tänk på att utrensande teer som björkte inte är bra i kombination med blodförtunnande läkemedel.
De här teerna går bra att dricka även om du äter som vanligt men bäst är att passa på och dra ner på kaffe, alkohol, socker och det vita mjölet för att avlasta kroppen.
Etiketter: detox

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln